Naše kozí farma byla založena v roce 1999 na pečlivě vybíraném, tříděném a nejlepším genofondu, který spolu s náležitou péčí zaručuje ty nejlepší podmínky pro zdravý chov, což se pozitivně projevuje na všech našich výchozích produktech.
V současné době je na naší farmě pečováno o více než 150 kusů koz jak bílých, tak z převážné většiny hnědých koz. Raritou našeho chovu jsou rovněž kozy Walliserské.
Rovněž zde chováme cca 100 kusů ovcí, které se s kozami velmi dobře vzájemně doplňují při spásání našich rozlehlých pastvin a sadu, který nabízí rozličné druhy ovoce.
Na faremní mlékárně se rovněž zabýváme výrobou několika druhů velmi žádaných kozích sýrů. Dále dle přání zákazníků vyrábíme rovněž ostatní mléčné produkty ( tvaroh, kefir, jogurtové mléko ).
Zařízení výrobny a samotná výroba splňuje velmi náročné a přísné veterinární a hygienické podmínky. K výrobě kozích sýrů a ostatních mléčných produktů je použito výhradně 100 % čisté kozí mléko ( tedy bez příměsi kravského mléka jak se to mnohdy praktikuje ) .
Pro velký zájem našich vyráběných sýrů počítáme do budoucnosti s rozšířením chovu koz tak ,abychom pokryli zájem stále přibývajících zákazníků o tento mimořádně lahodný produkt.
Zoologicky patří kozy a ovce do čeledi turovitých. Domácí koza byla původně vyšlechtěna z divoké kozy bezoárové.
Ovce společně s kozami patří k nejstarším domestikovným hospodářských zvířatům .
Nejstarší nálezy domestikovaných koz v Evropě pocházejí z lokality Viesenhauser u Stuttgartu.
Ve středověku byl chov ovcí a koz velmi důležitý. Svůj původ měl již u Karla Velikého. Tento panovník poručil svým poddaným, aby kromě koz pro mléko chovali i kozly. Jejich rohy a kůži museli odevzdávat. Obzvlášť bylo ceněno mléko a maso. Po třicetileté válce začalo mít větší význam chov hovězího dobytka. V krizových letech v r. 1847 a později se chov koz opět rozšířil. Pro jejich podporu byla založena poblíž Stuttgartu pokusná farma pro chov koz. K výraznému zlepšení a rozšíření stavu koz došlo v Německu ke konci 19. století a to po založení svazu chovatelů koz. V krizových dobách byla koza jako důležitý dodavatel výživy vysoce ceněna. Kozy chovali především malorolnící, dělníci a řemeslníci. Z tohoto důvodu byla koza označována za „ krávu chudáků „.
Kozy v mytologii a náboženství
V náboženských představách starověku hrála koza důležitou roli. Často byla používána jako obětní zvíře. Kozy najdeme často vyobrazené na sarkofázích a nádobách. Téměř vždy se při zmínce o kozách mluví i o mléku, které sloužilo jako oběť Slunci. Pro svůj význam jako zdroj mléka se dostala koza přímo na hvězdnou oblohu. Ještě dnes je jedna jasná hvězda v Mléčné dráze jmenuje Kapella, tj. Koza. Kozí mléko sloužilo rovněž za pokrm bohů. Mladého Dia kojila mlékem koza Almathea, když jej jeho matka schovala před otcem. Koza byla hlavní obětinou bohu Diovi a jeho manželce Heře, která jedla nejraději kozí maso.
Koza je velmi vybíravý tvor, z tohoto důvodu je pro zdravý chov nutno velkých pastevních ploch, což naše farma těmto krásným zvířatům poskytuje. Všechna naše zvířata jsou pod pravidelnou kontrolou veterinárního lékaře.
Naše farma se nachází v krásné krajině Doupovských vrchů. Rozsáhlé pastviny poskytují našim kozám pestrost a kvalitní pastvu, rovněž tak značně velký prostor pro volný pohyb v přírodě, což je hlavní předpoklad ke kvalitní produkci mléka. Na našich pastvinách není použito žádné chemie, což se rovněž pozitivně projevuje na kvalitě pastevní hmoty.
Koza si zachovala velké množství přirozených instinktů a velmi dobrý zdravotní stav. Její odolnost proti rakovině a ostatním civilizačním chorobám je na rozdíl od ostatních hospodářských zvířat obdivuhodná. Léčivé účinky kozího mléka a ostatních mléčných produktů jsou již řadu let ve světě odborníky hodnoceno velice kladně.
Kozí sýry vakuově balené (200 g – 350 g)
Čerstvý přírodní kozí sýr bílý - široké využití ve studené i teplé kuchyni
Čerstvý kozí sýr obalovaný bylinkami a kořením ( pažitka, kopr, bazalka, česnek, pepř, kmín, paprika….)
Polotvrdý smetanový kozí sýr – je rovněž určen pro široké využití v kuchyni, vyniká kvalitou a jedinečnou chutí.
Tvrdý kozí sýr - balený v sýrařském vosku - 1500 – 2500 g - určen ke krájení, strouhání, smažení
Všechny kozí sýry jsou v gastro balení vhodné pro hotely, restaurace, lázeňské domy
- Čerstvé kozí mléko, syrovátku, jogurtové mléko, kefírové mléko
- Jatečná kůzlata a jehňata. Možnost dohodnout přípravu jehňat ke grilování.
Naše produkty je možné zakoupit přímo na farmě v Kojetíně u Kadaně a to po telefonické domluvě.
Při větším odběru je možné dohodnout jiné podmínky.
Získáním kvalitní suroviny, tj. kozího mléka lze pouze za předpokladu dodržení správné technologie a zachování základních zásad tj. ( krmení, ustájení )
Kozí mléko je hodnotnou, zdravou a lehce stravitelnou potravou. Jedná se o důležitý zdroj proteinů pro lidské tělo. Obsah bílkovin v kozím mléce je vyšší než v mase. Kozí mléko a produkty z něj vyráběné obsahují lehce stravitelné aminokyseliny a mastné kyseliny, což má velký význam zejména pro starší a nemocné lidi. Kozí mléko obsahuje rovněž fosfor, vápník, chloridy a stopové prvky, které mají velký význam ve fyziologii výživy a pro syntézu hormonů, vitamínů a enzymů. O léčivých účincích kozího mléka se v poslední době velmi diskutuje. V severní Americe léčivé účinky kozího mléka jsou vysoce ceněny a o úspěších v léčení se hodně publikuje. Opakovaně se objevují zprávy o tom, že kyselé kozí mléko a syrovátka působí léčivě zejména u plicních onemocnění. Odborníci v Německu zjistili, že kozí mléko přináší u mnoha chorob zmírnění následků nemocí, nebo je dokonce dovede vyléčit. Po dlouholetých výzkumech jsou zde oprávněné domněnky, že kozí mléko by mohlo sehrát aktivní roli v prevenci rakoviny. Výzkumy rovněž ukazuji na to, že u kozy nikdy nebyla prokázána rakovina a dokonce kdy jí byla rakovina uměle aplikována, byla koza sama schopna jí zcela ve svém těle zlikvidovat. Kozí mléko se rovněž s úspěchem osvědčilo i při žaludečních a střevních potížích. Je to zcela pochopitelné, neboť kozí mléko obsahuje mnoho enzymů, které příznivě ovlivňují trávení. Kozí mléko snášejí i ti jedinci, kteří mají alergii na mléko kravské.
Mnozí lidé mají ke kozímu mléku neopodstatněný odpor. Bohužel někteří z nich již v minulosti ochutnali nekvalitní kozí mléko, či jiný kozí mléčný výrobek a tímto se tento negativní postoj jen prohloubil. Patrně tuto ochutnávku absolvovali z nezdravého a nečistého chovu.
Podíl na zvýšení zájmu o kozí mléko a výrobky z něj je bohužel rostoucí počet alergiků, hlavně z řad dětí .
Zárukou kvalitního mléka je nutností i našeho chovu pravidelné vyšetření zdravotního stavu koz ( TBC, brucelóza, toxoplazmóza, listeróza), ale i pravidelná kontrola mléka na obsah těžkých kovů a PCB.