logo
Vítáme Vás v katalogu info-turistiky, ubytování a hotelových balíčku. Máme tu pro Vás mnoho možností v informacích jak o turistice, sportu, ubytování a mnoha dalších.

Čtvrtek (21.11.2024)
SVÁTEK: Albert
ZÍTRA: Cecílie

*** Kvalitní sýry-Sýrárna RaJ u Kahanu Most - prodej kvalitních sýrů

Telefon: +420 724 753 791
Webové stránky: www.syrarna-raj.cz
Typ: OBCHODY-SLUŽBY MOSTECKO
Oblast: Severní čechy
Město: Most
Adresa: Lipová 819/16 Most 434 01
Cena: dle ceníku nebo dohodou
GPS: 50.4914519N, 13.6518089E

Zobrazit na mapě

Kvalitní sýry-Sýrárna RaJ u Kahanu Most

prodej kvalitních sýrů, SÝRY PRO RADOST

-

http://pngimg.com/upload/cheese_PNG11.png

-

Sýrárna RaJ u Kahanu Most

prodej kvalitních sýrů

SÝRY PRO RADOST

Lipová 819/16 Most 434 01

Tel.: +420 724 753 791

www.syrarna-raj.cz

e-mail: syryproradost@syrarna-raj.cz

GPS: 50.4914519N, 13.6518089E

-

Jsme sýrová speciálka.

Nařežeme vám sýry z celé Evropy

a doporučíme vína nejen z Moravy.

S radostí vás obsloužíme.

Otevíráme 26. května 2016.

 V našem obchůdku vám nařežeme sýry všeho druhu - kravské, kozí, ovčí, zrající i čerstvé sýry. Prim hrají goudy z Holandska různého stáří, parmazány z Itálie, plísňové sýry z Francie, aromatické sýry ze Švýcarska a Rakouska, sýry z Belgie, Anglie a samozřejmě i české sýry.

http://pngimg.com/upload/cheese_PNG11.png

Sýry - druhy sýrů

Čerstvé sýry

Měkké sýry

Polotvrdé sýry

Tvrdé sýry

Sýry s modrou plísní uvnitř

Sýry s bílou plísní

Tavené sýry

-

Dále dělíme sýry dle:

dle typu mléka

dle tvrdosti

dle obsahu tuku

dle délky zrání

-

Dle obsahu tuku v sušině

  • vysokotučné - nad 60 %
  • smetanové - 50-60 %
  • plnotučné - 45-50 %
  • tučné - 40-45 %
  • tříčtvrtětučné - 30-40 %
  • polotučné - 20-30 %
  • nízkotučné - do 10 %

-

Prodej kvalitních sýrů, vín, delikates a regionálních produktů, SÝRY PRO RADOST

Dále u nás najdete vína nejen z Moravy a spoustu dalších dobrot, které se skvěle hodí k sýrům nebo jen tak na chuť. Udělejte si radost :-)
Přijďte k nám, nařežeme vám!

http://pngimg.com/upload/cheese_PNG11.png

(Nákupní centrum Kahan)

Mapa oblasti Lipová 819/16, 434 01 Most

-

http://media.kunst-fuer-alle.de/img/37/m/37_3408729~fotosol-(f1-online)_hollaendischer-kaese,-amsterdam,-niederlande,-erhoehte-ansicht.jpg

ilustrační foto

http://media.kunst-fuer-alle.de

Historie sýrů

Se vší pravděpodobností objevily první sýry náhodou kočovné kmeny jižní Asie a Středního východu. Když někteří bojovníci nalili čerstvé mléko do kožených vaků, aby mohli během boje a dlouhých jízd utišit žízeň, zjistili zvláštní věc: tekuté mléko se změnilo v bledou, lehce nakyslou tekutinu, v níž plavaly husté chuchvalce bílé sýřeniny. Kožené vaky se totiž vyráběly ze žaludků mladých zvířat a obsahovaly pravděpodobně ještě srážecí enzymy. Zbytek vykonalo slunce a pohyby klusajícího koně.

Lze nalézt mnoho stop, které se týkají sýra. Podle archeologů se nejstarší nálezy datují do doby asi 6000 let př. n. l. Sumerové uchovávali sýr již zhruba 4000 let př. n. l.. V mytologických příbězích starých Řeků lze rovněž nalézt zmínky o sýru. Také v Bibli se o tomto produktu píše, a to jako o vítaném zdroji potravy a o daru. Malby na stěnách různých staveb svědčí o znalosti výroby sýra ve starém Egyptě.

Výrobu sýra dovedli k dokonalosti Římané. Ve svých obrovských domech s mnoha místnostmi mohli ovlivňovat jednotlivé fáze zrání sýrů. K významným faktorům, které daly vzniknout velké rozmanitosti druhů a chutí, patřily vlhkost, teplo a průvan stejně jako kouř z kamen, omývání sýrů a přidávání bylinek.

Mnoho současných sýrů se začalo profilovat ve středověku. V Itálii vznikla roku 879 gorgonzola, v roce 1200 pak sýr grana a v roce 1579 parmigiano (parmazán). Francouzi znali již dlouhou dobu sýry jako roquefort (vznikl v roce 1070) a cantal. Sýr gouda z Goudy vznikl v roce 1697.

V obdobní renesance prohlašovali vysoce urození pánové evropských královských dvorů, že požívání sýra je nezdravé a barbarské. Naštěstí se národ (a mniši, kteří kvalitu sýra neustále vylepšovali a vynalézali nové druhy) tímto názorem neřídil. Ve Francii se proslavil camembert (od roku 1791). V 19. století vědci, mezi nimi i Louis Pasteur, objevili vliv mikroorganismů na kvasné procesy, mimo jiné i u sýrů.

Zdroj: podle Encyklopedie sýrů, Christian Callec, 2002 Rebo Productions CZ, spol. s r. o.

 

čerstvé

 lučina, žervé, ricotta, cottage, mascarpone, chavroux, queso de cabra, pultost,  camerano, chevré fais,

mató, burgos, kiri,

 

měkké

 smetanový sýr, brynza, tvarůžky, mozarella, jadel, epoisses, balkánský sýr, blaťácké zlato, reblochon,

ricotta, romadúr, raclette, provolone, poivre ďane, picodon de ľ ardeche, petit lathuy, munster, mileens, gubeen,

mezíthra, manoúri, livarot, idiazábal, havarti, montrachet, gudbrandsdalsost, grana padano, epoisses, comtéé,

dolce di macomer, cuajada, crescenza, cooleney, coulimmiers, chimay, chaource, bou ďfagne, arzúa-ulloa, koliba

parenica,

 

plísňové

 brie, hermelín, niva, camembert, gorgonzola, pouligny saint pierre, pont ľéveque, pelardon, morbier,

langres, hidelchas, harborne blue, crottin du chavignol, coer de neufchatel, charolais, chastelmango, cambozola

cashel irisch blue, chastelmango, chabichou du poitou, cahill s irish porter, cabrales, cabecou, blue ď auvergane,

brie de melun, brie de maeux, blue des causses, beenleigh blue, brillant savarin

 

polotvrdé

 čedar, eidam, gouda, ementál, ridder, quesucos, quese zamorano, pere joseph, montsec, feta, hervé,

maasdam, leiden, esrom, maroilles, kashkaval, kafalotiri, jarlsberg, fontina, gamalost, double gloucester, edam,

kasséri, desmond, cratloe hills, gruyere de comté, chesire, cagiolo, caerphilly, beaufort, ardi - gasna, appenzeller,

abondance, krolewsky

 

tvrdé

 parmazán, pecorino, sbrinz, comté, beaufort, ricotta secca, red leicester, pepato, pecorino sardo, mahon,

pecorino in fossa, parmigiano reggiano, montasio, manchego fresco, manchego semicurado, lancashire, calcagno

mahón-menora, laguiole, manchego curado, ibores, gruyére, gabriel, coolea, clairieux, casciotta ď urbino, asiago,

majeroro, caciocavallo podolic, brienze mutschli, bethmale, cantal

 

tavené

 tomík, apetito, smetanito, picon, veselá kráva, maratónec, président, delicato, gerber

-

Sýry – co obsahují účinné látky

Nutriční hodnota sýra může být odlišná, záleží na druhu sýra. Obecná nutriční hodnota sýrů je následující

Bílkoviny, tuk, sacharidy, vodu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, sodík, selen, fluorid, cholin, betakaroten, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, D, E a K

Sýry – účinky zdraví

  • Podporují imunitu
  • Podporují trávení
  • Zlepšují pravidelnou stolici
  • Podporují správný vývoj člověka (plod)
  • Správné budování a výživa svalstva
  • Snižování vysokého cholesterolu v krvi (při správné životosprávě)
  • Prevence proti rakovině tlustého střeva
  • Snižování hladiny kyseliny žlučové
  • Podporují správnou funkci srdce
  • Prevence proti Osteoporóze
  • Výživa pro vlasy, pokožku, nehty, klouby a kosti
  • Uklidňují nervový systém

Nutriční hodnota mozzarella (100g)

KJ– 1 163,4  Kcal– 277  Bílkoviny– 24 g  Sacharidy– 2,05 g

Tuk –  21,7 g  Vláknina – 0  Voda – 51 g

Mozzarella obsahuje minerály – 100 g

Železo 0,7 mg Zinok 4,1 mg
Vápnik 530 mg Selén 19 ug
Horčík 21,8 mg Sodík 640 mg
Fosfor 348 mg Omega 3 kyseliny 388 mg
Draslík 82 mg Omega 6 kyseliny 410 mg

Mozzarella obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 655 IU Vitamín K 3,1 ug
Vitamín B2 0,55 mg Betakarotén 64 ug
Vitamín B3 0,2 mg Kyselina listová 10 ug
Vitamín B12 3,5 ug Kyselina pantoténová 0,2 mg
Vitamín E 0,4 mg Cholín 17 mg

 Nutričná hodnota cheddar (100g)

KJ– 1 680  Kcal– 400  Bielkoviny– 27 g  Sacharidy– 1,6 g

Tuk –  35 g  Vláknina – 0  Voda – 35 g

Cheddar obsahuje minerály – 100 g

Železo 1,1 mg Zinok 3,6 mg
Vápnik 730 mg Selén 17 ug
Horčík 29,7 mg Sodík 628 mg
Fosfor 529 mg Omega 3 kyseliny 371 mg
Draslík 109 mg Omega 6 kyseliny 580 mg
Flourid 41 ug

Cheddar obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 1 010 IU Vitamín E 0,5 mg
Vitamín B2 0,6 mg Vitamín K 3,3 ug
Vitamín B3 0,16 mg Kyselina listová 19,5 ug
Vitamín B6 0,12 mg Kyselina pantoténová 0,55 mg
Vitamín B12 1,1 ug Cholín 19 mg
Vitamín D 15 IU Betakarotén 92 ug

 Nutričná hodnota eidam (100g)

KJ– 1 470  Kcal– 350  Bielkoviny– 30,2 g  Sacharidy– 1,1 g

Tuk –  24 g  Vláknina – 0  Voda – 46 g

Eidam obsahuje minerály – 100 g

Železo 0,4 mg Zinok 5,2 mg
Vápnik 680 mg Meď 0,1 mg
Horčík 44 mg Sodík 762 mg
Fosfor 489 mg Omega 3 kyseliny 155 mg
Draslík 70 mg Omega 6 kyseliny 340 mg

Eidam obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 240 IU Vitamín D 0,8 ug
Vitamín B1 0,1 mg Vitamín E 1,1 mg
Vitamín B2 0,5 mg Vitamín K 19 ug
Vitamín B3 0,18 mg Kyselina pantoténová 0,3 mg
Vitamín B6 0,09 mg Kyselina listová 44 ug
Vitamín B12 4 ug

Nutričná hodnota cottage cheese (100g)

KJ– 424,2  Kcal– 101  Bielkoviny– 14,9 g  Sacharidy– 1,6 g

Tuk –  4,25 g  Vláknina – 0  Voda – 74 g

Cottage cheese obsahuje minerály – 100 g

Železo 0,13 mg Zinok 0,8 mg
Vápnik 62 mg Meď 0,09 mg
Horčík 4,7 mg Sodík 411 mg
Fosfor 126 mg Omega 3 kyseliny 25 mg
Draslík 55 mg Omega 6 kyseliny 90 mg

Cottage cheese obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 50 IU Vitamín B12 1,4 ug
Vitamín B1 0,09 mg Vitamín E 0,3 mg
Vitamín B2 0,2 mg Vitamín K 3 ug
Vitamín B3 0,17 mg Kyselina pantoténová 0,7 mg
Vitamín B6 0,07 mg Kyselina listová 26 ug

http://zdravi.peknetelo.eu


nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled