Kvalitní sýry-Sýrárna RaJ u Kahanu Most
prodej kvalitních sýrů, SÝRY PRO RADOST
-
-
Sýrárna RaJ u Kahanu Most
prodej kvalitních sýrů
SÝRY PRO RADOST
Lipová 819/16 Most 434 01
Tel.: +420 724 753 791
e-mail: syryproradost@syrarna-raj.cz
GPS: 50.4914519N, 13.6518089E
-
Jsme sýrová speciálka.
Nařežeme vám sýry z celé Evropy
a doporučíme vína nejen z Moravy.
S radostí vás obsloužíme.
Otevíráme 26. května 2016.
V našem obchůdku vám nařežeme sýry všeho druhu - kravské, kozí, ovčí, zrající i čerstvé sýry. Prim hrají goudy z Holandska různého stáří, parmazány z Itálie, plísňové sýry z Francie, aromatické sýry ze Švýcarska a Rakouska, sýry z Belgie, Anglie a samozřejmě i české sýry.
Čerstvé sýry
-
Dále dělíme sýry dle:
dle typu mléka
dle tvrdosti
dle obsahu tuku
dle délky zrání
-
Dle obsahu tuku v sušině
-
Prodej kvalitních sýrů, vín, delikates a regionálních produktů, SÝRY PRO RADOST
(Nákupní centrum Kahan)
-
ilustrační foto
http://media.kunst-fuer-alle.de
Se vší pravděpodobností objevily první sýry náhodou kočovné kmeny jižní Asie a Středního východu. Když někteří bojovníci nalili čerstvé mléko do kožených vaků, aby mohli během boje a dlouhých jízd utišit žízeň, zjistili zvláštní věc: tekuté mléko se změnilo v bledou, lehce nakyslou tekutinu, v níž plavaly husté chuchvalce bílé sýřeniny. Kožené vaky se totiž vyráběly ze žaludků mladých zvířat a obsahovaly pravděpodobně ještě srážecí enzymy. Zbytek vykonalo slunce a pohyby klusajícího koně.
Lze nalézt mnoho stop, které se týkají sýra. Podle archeologů se nejstarší nálezy datují do doby asi 6000 let př. n. l. Sumerové uchovávali sýr již zhruba 4000 let př. n. l.. V mytologických příbězích starých Řeků lze rovněž nalézt zmínky o sýru. Také v Bibli se o tomto produktu píše, a to jako o vítaném zdroji potravy a o daru. Malby na stěnách různých staveb svědčí o znalosti výroby sýra ve starém Egyptě.
Výrobu sýra dovedli k dokonalosti Římané. Ve svých obrovských domech s mnoha místnostmi mohli ovlivňovat jednotlivé fáze zrání sýrů. K významným faktorům, které daly vzniknout velké rozmanitosti druhů a chutí, patřily vlhkost, teplo a průvan stejně jako kouř z kamen, omývání sýrů a přidávání bylinek.
Mnoho současných sýrů se začalo profilovat ve středověku. V Itálii vznikla roku 879 gorgonzola, v roce 1200 pak sýr grana a v roce 1579 parmigiano (parmazán). Francouzi znali již dlouhou dobu sýry jako roquefort (vznikl v roce 1070) a cantal. Sýr gouda z Goudy vznikl v roce 1697.
V obdobní renesance prohlašovali vysoce urození pánové evropských královských dvorů, že požívání sýra je nezdravé a barbarské. Naštěstí se národ (a mniši, kteří kvalitu sýra neustále vylepšovali a vynalézali nové druhy) tímto názorem neřídil. Ve Francii se proslavil camembert (od roku 1791). V 19. století vědci, mezi nimi i Louis Pasteur, objevili vliv mikroorganismů na kvasné procesy, mimo jiné i u sýrů.
čerstvé lučina, žervé, ricotta, cottage, mascarpone, chavroux, queso de cabra, pultost, camerano, chevré fais, |
mató, burgos, kiri, |
|
měkké smetanový sýr, brynza, tvarůžky, mozarella, jadel, epoisses, balkánský sýr, blaťácké zlato, reblochon, |
ricotta, romadúr, raclette, provolone, poivre ďane, picodon de ľ ardeche, petit lathuy, munster, mileens, gubeen, |
mezíthra, manoúri, livarot, idiazábal, havarti, montrachet, gudbrandsdalsost, grana padano, epoisses, comtéé, |
dolce di macomer, cuajada, crescenza, cooleney, coulimmiers, chimay, chaource, bou ďfagne, arzúa-ulloa, koliba |
parenica, |
|
plísňové brie, hermelín, niva, camembert, gorgonzola, pouligny saint pierre, pont ľéveque, pelardon, morbier, |
langres, hidelchas, harborne blue, crottin du chavignol, coer de neufchatel, charolais, chastelmango, cambozola |
cashel irisch blue, chastelmango, chabichou du poitou, cahill s irish porter, cabrales, cabecou, blue ď auvergane, |
brie de melun, brie de maeux, blue des causses, beenleigh blue, brillant savarin |
|
polotvrdé čedar, eidam, gouda, ementál, ridder, quesucos, quese zamorano, pere joseph, montsec, feta, hervé, |
maasdam, leiden, esrom, maroilles, kashkaval, kafalotiri, jarlsberg, fontina, gamalost, double gloucester, edam, |
kasséri, desmond, cratloe hills, gruyere de comté, chesire, cagiolo, caerphilly, beaufort, ardi - gasna, appenzeller, |
abondance, krolewsky |
|
tvrdé parmazán, pecorino, sbrinz, comté, beaufort, ricotta secca, red leicester, pepato, pecorino sardo, mahon, |
pecorino in fossa, parmigiano reggiano, montasio, manchego fresco, manchego semicurado, lancashire, calcagno |
mahón-menora, laguiole, manchego curado, ibores, gruyére, gabriel, coolea, clairieux, casciotta ď urbino, asiago, |
majeroro, caciocavallo podolic, brienze mutschli, bethmale, cantal |
|
tavené tomík, apetito, smetanito, picon, veselá kráva, maratónec, président, delicato, gerber |
-
Sýry – co obsahují účinné látky
Nutriční hodnota sýra může být odlišná, záleží na druhu sýra. Obecná nutriční hodnota sýrů je následující
Bílkoviny, tuk, sacharidy, vodu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, sodík, selen, fluorid, cholin, betakaroten, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, D, E a K
Sýry – účinky zdraví
Nutriční hodnota mozzarella (100g)
KJ– 1 163,4 Kcal– 277 Bílkoviny– 24 g Sacharidy– 2,05 g
Tuk – 21,7 g Vláknina – 0 Voda – 51 g
Mozzarella obsahuje minerály – 100 g
Železo | 0,7 mg | Zinok | 4,1 mg |
Vápnik | 530 mg | Selén | 19 ug |
Horčík | 21,8 mg | Sodík | 640 mg |
Fosfor | 348 mg | Omega 3 kyseliny | 388 mg |
Draslík | 82 mg | Omega 6 kyseliny | 410 mg |
Mozzarella obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 655 IU | Vitamín K | 3,1 ug |
Vitamín B2 | 0,55 mg | Betakarotén | 64 ug |
Vitamín B3 | 0,2 mg | Kyselina listová | 10 ug |
Vitamín B12 | 3,5 ug | Kyselina pantoténová | 0,2 mg |
Vitamín E | 0,4 mg | Cholín | 17 mg |
Nutričná hodnota cheddar (100g)
KJ– 1 680 Kcal– 400 Bielkoviny– 27 g Sacharidy– 1,6 g
Tuk – 35 g Vláknina – 0 Voda – 35 g
Cheddar obsahuje minerály – 100 g
Železo | 1,1 mg | Zinok | 3,6 mg |
Vápnik | 730 mg | Selén | 17 ug |
Horčík | 29,7 mg | Sodík | 628 mg |
Fosfor | 529 mg | Omega 3 kyseliny | 371 mg |
Draslík | 109 mg | Omega 6 kyseliny | 580 mg |
Flourid | 41 ug |
Cheddar obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 1 010 IU | Vitamín E | 0,5 mg |
Vitamín B2 | 0,6 mg | Vitamín K | 3,3 ug |
Vitamín B3 | 0,16 mg | Kyselina listová | 19,5 ug |
Vitamín B6 | 0,12 mg | Kyselina pantoténová | 0,55 mg |
Vitamín B12 | 1,1 ug | Cholín | 19 mg |
Vitamín D | 15 IU | Betakarotén | 92 ug |
Nutričná hodnota eidam (100g)
KJ– 1 470 Kcal– 350 Bielkoviny– 30,2 g Sacharidy– 1,1 g
Tuk – 24 g Vláknina – 0 Voda – 46 g
Eidam obsahuje minerály – 100 g
Železo | 0,4 mg | Zinok | 5,2 mg |
Vápnik | 680 mg | Meď | 0,1 mg |
Horčík | 44 mg | Sodík | 762 mg |
Fosfor | 489 mg | Omega 3 kyseliny | 155 mg |
Draslík | 70 mg | Omega 6 kyseliny | 340 mg |
Eidam obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 240 IU | Vitamín D | 0,8 ug |
Vitamín B1 | 0,1 mg | Vitamín E | 1,1 mg |
Vitamín B2 | 0,5 mg | Vitamín K | 19 ug |
Vitamín B3 | 0,18 mg | Kyselina pantoténová | 0,3 mg |
Vitamín B6 | 0,09 mg | Kyselina listová | 44 ug |
Vitamín B12 | 4 ug |
Nutričná hodnota cottage cheese (100g)
KJ– 424,2 Kcal– 101 Bielkoviny– 14,9 g Sacharidy– 1,6 g
Tuk – 4,25 g Vláknina – 0 Voda – 74 g
Cottage cheese obsahuje minerály – 100 g
Železo | 0,13 mg | Zinok | 0,8 mg |
Vápnik | 62 mg | Meď | 0,09 mg |
Horčík | 4,7 mg | Sodík | 411 mg |
Fosfor | 126 mg | Omega 3 kyseliny | 25 mg |
Draslík | 55 mg | Omega 6 kyseliny | 90 mg |
Cottage cheese obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 50 IU | Vitamín B12 | 1,4 ug |
Vitamín B1 | 0,09 mg | Vitamín E | 0,3 mg |
Vitamín B2 | 0,2 mg | Vitamín K | 3 ug |
Vitamín B3 | 0,17 mg | Kyselina pantoténová | 0,7 mg |
Vitamín B6 | 0,07 mg | Kyselina listová | 26 ug |
http://zdravi.peknetelo.eu